-
karbantartó
-
Vágóállat-minősítő
-
Autószerelő
-
Utazó vasúti járműtakarító
-
Kőműves
-
Automata gépkezelő operátor
-
Műszaki Eladó
-
TIG hegesztő
2025. 02. 21
-
Raktári Műszakvezető | Gyál
2025. 02. 26
-
Szakács
2025. 02. 27
-
Külkereskedelmi Értékesítő
2025. 02. 27
-
Pénzügy gyakornok
2025. 02. 27
-
Junior Mérnök program
2025. 02. 27
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »

Aki nem tudja, hogyan lesz a tehénből tej, azzal Horváth Antal állattenyésztő megosztja a tejtermelés csínját-bínját...
Horváth Antal, a szakmáját magas színvonalon ismerő és szerető lajoskomáromi állattenyésztő több éve foglalkozik szarvasmarhákkal. Tehenészetét összesen 120 szarvasmarha alkotja, ebből 50 tehén, a többi növendék. A vállalkozás fő profilja a tejtermelés, ehhez a világon a legelterjedtebb tejelő fajtát, a holstein-frízt választották.
[box:video:852_Boldog_tehen_finom_tej]
(A videó lejátszásához a telefonmodemnél gyorsabb internetkapcsolat és friss flash-lejátszó szükséges. Kapcsolja be a hangszórókat, vigye a kurzort a tv-képernyő fölé és kattintson a bal alsó sarokban megjelenő lejátszás-gombra!)
A holstein-fríz szarvasmarha
|
A tejtermelés menete
A nőivarú borjút gondos nevelés után, 16 hónaposan, amikor eléri a 380-400 kg-os élősúlyt, tenyésztésbe veszik. Megtermékenyítik, majd 285 nap elteltével megszületik a borja, ekkor kezd el tejelni. Egy jó gazdaságban általában 3-4-szer, de akár 5-ször is ellik egy tehén.
A teheneket naponta kétszer fejik, mindig azonos időpontban: reggel 5-kor és este 6-kor. A tej a fejés után pár percen belül a hűtőbe kerül, ahol hűtőautomatikával 8-10 percen belül 10 °C alá hűl, negyed óra elteltével pedig már eléri a 3-4 °C-ot a tárolási hőmérsékletet.